Web Sitesi İçin En İyi SEO Araçları

Web Sitesi İçin En İyi SEO Araçları

Arama motoru optimizasyonu, herhangi bir web sitesi yönetmenin en zor kısmını oluşturur. Google başta olmak üzere; Yandex, Bing, Yahoo gibi arama motorlarında, web sitelerinin sıralaması, sürekli olarak değişkenlik gösterir. Bu yüzden dijital ortamda rekabet etmek ve üst sıralara yükselmek için, SEO geliştirmelerine ayak uydurmak önemlidir.

SEO ile başa çıkmanın ve arama motorlarında, sıralamanın en iyi seviyeye çıkarılabilmesi için, ihtiyaç ve beklentilerinizi karşılayacak, web siteleri için en iyi SEO araçları bulunur. Bu SEO araçları hem Google’da hem de diğer arama motorlarında, sıralamanızı en iyi seviyeye çıkarmak için yardım eder.

Google Arama Konsolu (Google Search Console)

Arama motorlarının, web sitelerinin nasıl görüntülendiğini anlamaya yarayan Google arama konsolu, eski adıyla Google Web Yöneticisi Araçları, optimizasyon çalışmalarının, çok farklı yönünü kapsar ve farklı ücretsiz SEO araçları fırsatı sunar.

  • Teknik hataların düzeltilmesi
  • Yapılandırılan veri sorunlarını belirlemek
  • Site haritaları göndermek
  • Kullanılan anahtar kelimeleri takip etmek
  • Sitedeki geri bağlantıları izlemek
  • Siteye bulaşan kötü yazılımları bulmak ve daha fazlası, Google arama konsolu tarafından gerçekleştirilir.

Bing ya da Yandex gibi arama motorlarında ise, bu tür işlemleri yapabilmek için, kendi versiyonları bulunur. Piyasadaki en güçlü ücretsiz SEO araçlarından olan Google Search Console, sitelerin SERP üzerindeki sıralamalarını kontrol etmek için kullanmaya çok uygundur. Dizin kapsamlı raporu sayesinde, sitedeki dizine eklenmeyen sayfaların listesini alabilirsiniz.

Bir SEO denetleme aracı olarak kullanılan Google Search Console, kullanıcıların web sitenizi nasıl gördüğünü anlamanıza yardımcı olurken, Google arama sonuçlarındaki en iyi performans için, optimizasyon yapmanıza olanak tanır.

SEMRush SEO Aracı

SEMRush SEO aracı; belirli terimleri arayan kişi sayısı hakkında bilgi almanıza yarayan anahtar kelime araştırma aracıdır. Aynı zamanda benzer anahtar kelimeleri, ilgili reklamları, ürün listelerini ve daha fazlasını öğrenmenize olanak tanır. Aynı zamanda pazarlama aracı olarak da kullanılan SEMRush, rakiplerin stratejileri hakkında bilgi sağlar.

Rakiplerin ne kadar trafik aldığı, ücretli reklamlardan ne kadar trafik alındığı, geri bağlantıların ne olduğu gibi bazı önemli ipuçları, yine bu SEO aracı sayesinde öğrenilir. Bunun yanında rakiplerin metin ya da medya reklamlarına göz atmanıza fırsat verir. SEMRush SEO arac ile; belirli sorgu değerlerini araştırabilir, rakiplerin anahtar kelime sıralamasını ve trafiğini öğrenebilir, web sitelerinin geri bağlantıları hakkında bilgi sahibi olurken, rakiplerin metin ve medya reklamlarına bakarak, bir adım öne geçebilirsiniz.

Google Anahtar Kelime Planlayıcı

Google’ın anahtar kelime araştırma aracı olarak kullanılan Google anahtar kelime planlayıcı, 10 adet temel anahtar kelime üzerinden, bir web sitesi ya da URL’den anahtar kelime oluşturma fırsatı sunar. Geleneksel anahtar kelime bulma araçlarını kullanırken, bulmakta zorlanılan birçok anahtar kelime fikri, Google’ın anahtar kelime planlayıcı aracı ile oldukça kolaydır. Ücretsiz olarak kullanılan kelime planlayıcıyı kullanmak için, Google hesabının olması yeterlidir.

Google anahtar kelime planlayıcısı kullanılırken; ürünleriniz ya da hizmetlerinizle ilgilenen kullanıcılara ulaşmak için, anahtar kelimeler bulunur. Arama kelimeleri için arama hacmi ve diğer metriklerin yanında, nasıl performans gösterilebilecekleri tahminleri görülür.

Ahrefs Anahtar Kelime Aracı

Çevrimiçi araçlar içinde en çok tercih edilen SEO araçlarından biri olan Ahrefs;  birçok SEO uzmanı tarafından kullanılır ve en iyi sıralama sağlamanıza yardımcı olur. Aynı zamanda, web sitelerinin hangi bölümlerinin, iyileştirilmesi gerektiğini gösteren araçlardan biridir.  Performans yönünden, oldukça kolay arayüzüyle kullanılan Ahrefs; içerik pazarlamalarında, bağlantı kurma, SEO stratejileri oluşturma, anahtar kelime araştırmasında kullanılır. Aynı zamanda rakip web siteleri hakkında, daha fazla bilgi sahibi olunmasını sağlarken, nasıl bir strateji kurmanız gerektiğini de gösterir.

Ahrefs kullanarak;

  • Web siteniz üzerindeki her sayfanın performansı hakkında bilgi alabilirsiniz.
  • İçerik gezgini, belli anahtar kelimeler konusunda iyi performans veren web sayfaları hakkında bilgi verir.
  • Anahtar kelime gezgini sayesinde; belli anahtar kelimelerin aylık arama hacmini ve tıklanma oranlarını gösterir.
  • Site denetimi sayesinde; bir sayfanın teknik sorunları hakkında bilgi toplamanıza olanak tanır.
  • Rank Tracker ile, sıralamanızı görürken, günlük anahtar güncellemeleri sunar.
  • Site için backlink analiz raporu almanızı sağlar.

Ahrefs backlink denetleyicisi sayesinde; herhangibir web sitesi ya da URL’ye giden en iyi 100 backlink bağlantıyı, toplam geri bağlantı sayısını ve benzersiz sitelerden bağlantılar ile, etki alanı derecelendirmesi ve URL derecelendirmesini görme olanağı sunar.

Woorank SEO Sıralama Aracı

Pazarlama verilerinin izlenmesi, raporlama yapmak için ücretli ya da ücretsiz olarak kullanılan Woorank SEO sıralama aracı, rakiplerin, hangi anahtar kelimeleri hedeflerini kullandığını görmek kullanılır. Genel anlamda, SEO ön planda olmak üzere web sitesinde doğru ya da yanlış yapılan şeylerin, hızlı şekilde özetlenmesi için kullanılır. Woorank SEO sıralama aracı sayesinde; SEO, sitenin kullanılabilirliği, performansı, geri bağlantıları başta olmak üzere, web sitesinin genel durumu, analiz edilebilir. Web sitesinin nasıl iyileştirilebileceği, SEO çalışmalarının nasıl yapılacağı ile ilgili özel ipuçları sunar. Alan otoritesi analiz edilebilir.

SpyFu

Web sitesinin optimizasyonu için henüz yeni başlayan biriyseniz SpyFu, oldukça idealdir. Anahtar kelime arama hacimleri hakkında bilgi sağlayan araç, rakip reklamları ve organik aramaları hakkında bilgi sunar. SpyFu SEO aracı sayesinde; rakiplerinizin kaç organik anahtar kelime sahibi olduğunu bulabilir, aylık tıklama oranlarını, ücretli ya da organik rakiplerin kim olduğunu bulabilirsiniz.

SpyFu ile;

  • Reklamlarınızın daha iyi izlenmesine yardımcı olan ve anahtar kelime kullanılmasını sağlayan PPC reklam sıralaması izleme yapılabilir.
  • Yeni rakipleri ve stratejilerini belirlemek ve rapor almak için, PPC rakiplerini izleme olanağı tanır.
  • Kampanyalarda kullanılacak ve rakiplerin kullandığı anahtar kelime gruplarını bulmak için anahtar kelime gruplama kullanılır.
  • Rakip kampanyalarında kullanılan faydalı anahtar kelimelerin bulunması için Adword danışmanlığı yapar.

Aynı zamanda rakiplerinizin Google Adwords üzerindeki reklamları ve daha fazlasını, kolayca görebilir, rakip siteler ve kendi siteniz arasında arama yapabilirsiniz.

MOZ PRO

Site denetimi yapmak, sıralama izlemek, backlink analizi yapmak, arama motorlarında web sitesi sıralamasını, en iyi seviyeye getirmek için, anahtar kelime araştırması yapmaya en uygun araçlardan bir olan MOZ, SEO uzmanlarının kullandığı en iyi SEO araçlarından bir tanesidir. MOZ SEO yazılımı sayesinde; web sitenizin performansı hakkında bilgi alırken, nasıl geliştireceğiniz konusunda da mükemmel bilgiler sunar.

MOZ Pro kullanarak;

  • Bir anahtar kelimenin rekabet gücünü anlayabilir ve arama hacmini bulabilirsiniz.
  • Konuyla ilgili en profesyonel anahtar kelime önerisinde bulunur.
  • Özel listeleri kullanarak, farklı anahtar kelimeleri alabilirsiniz.

MOZ PRO kullanarak; hangi anahtar kelimeleri ve anahtar kelime kombinasyonlarını hedeflemek için, anahtar kelime araştırması yapmak için bir aracı bulunur. Aynı zamanda metrik kombinasyonu karıştıran, geri bağlantı analiz aracı vardır. Aynı zamanda herhangi bir alan adı hakkında Chrome uzantısı ile bilgi alabilirsiniz. Sayfa içi optimizasyonu için önerilerde bulunurken, tarama hataları hakkında uyarılar verir.

Linkody

Tamamıyla geri bağlantılarla ilgili olan Linkody, web sitesine kim tarafından bağlantı verildiğini bulmanıza, hangi anahtar kelimelerin kullanıldığını görmenize ve aynı zamanda beğenilmeyen geri bağlantılara izin vermemenize yarar. Bu özellik sayesinde, spam olarak verilen bağlantıların bulunması kolaylaşır.

Linkody kullanarak;

  • Web sitesi geri bağlantılarını analiz edebilirsiniz.
  • SEO’yu etkileyecek, kötü bağlantılar reddedilebilir.
  • Müşterilere geri bağlantı raporları oluşturulabilir.

Tüm bunların yanında; müşterilere gönderilecek raporların oluşturulmasında, siteye ait sosyal paylaşımların izlenmesinde ve Google Analytics bağlantı seçimi yapılmasına olanak tanır.

SEO Spider

Etkili bir web tarayıcısı olan SEO Spider, ücretli bir sürümdür. Ücretsiz sürümü de vardır ancak, ücretli sürümüne göre biraz daha sınırlandırılmıştır. Mükemmel tarama özellikleri yanında, sektör liderleri tarafından kullanılan bir SEO aracıdır.  URL’lerin hızlı şekilde aranmasının yanında, bozulmuş sayfaların kontrol edilmesinde, siteye tarama yeteneği verir. Bunun anlamı, 404 hataları konusunda, her bir bağlantıyı sürekli tıklama zorunluluğundan kurtarmasıdır.

Aynı zamanda eksik başlık etiketlerinin, tekrarlanan meta etiketlerinin, uzunluğu yanlış ayarlanan etiketlerin bulunduğu sayfaları kontrol etmenizi sağlarken, her sayfada olabilecek bağlantı sayılarını da kontrol etmenizi sağlar. Ücretli ve ücretsiz sürümlere sahip olan SEO Spider’da; ücretsiz sürüm yeni yönlendirmeleri tararken, 500 URL ile sınırlandırılmıştır. Bu yüzden ücretsiz sürüm, genellikle daha küçük alanlar için idealdir.

Web sitelerinin denetlenmesi ve izlenmesi için farklı SEO araçları kullanmak; sıralamanın iyileştirilmesi ve arama motorlarında üst sıralara yükseltmek, doğru ve hata götürmeyen yöntemlerdir. Bu yüzden ihtiyaç ve beklentilerinize en uygun SEO araçlarını seçmek gerekir.