Zararlı Backlink Nasıl Temizlenir ?

Web sitelerinin zararlı backlink satın almaları, Google ve diğer arama motorlarındaki sıralamalarına etki eder ve çoğu zaman en iyi sıralamayı kaybederek, yok olmalarına neden olur.

Her ne kadar backlink satın almak kısa vadede çözümler sunsa da alınan backlinklerin kötü olması, Google cezasına çarptırılmanıza neden olabilir. Doğal olmayan bağlantılar, web sitenizin ilgi çekici nitelikte olmadığını gösteren bağlantılardır.

İyi ve Kötü Backlinkler Nasıl Anlaşılır ?

İyi backlinkler ve kötü backlinkler arasında temel bir fark bulunur. Bulundukları web sitesinin kalitesini ya düşürürler ya da yükseltirler. Genelde kötü bağlantıları bulmak kolaydır.

  • Sadece bağlantı oluşturulmak amacıyla yapılmış spam siteleri
  • Google dizine eklemediği siteler
  • Virüs ya da kötü yazılım içerikli siteler kötü backlinklerin habercisidir.

Web sitesinin kontrol altına alınarak, alınan bağlantının kötü geri bağlantı olup olmadığı, siteyi nasıl etkilediği gözlemlenebilir. Google Penguin güncellemesi ise, kötü geri bağlantılara sahip olan web sitelerini cezalandırma politikası izler.

zararlı bağlantılar

zararlı bağlantılar neden kaldırılmalıdır

Zararlı Bağlantılar Neden Kaldırılmalıdır ?

Kötü bağlantılar ya da doğal olmayan bağlantılar, web sitelerini Google ve diğer arama motorlarında olumsuz etkiler. Aynı zamanda sitelerin, böyle bağlantılara sahip olması ve Google tarafından bu bağlantıların fark edilmesi durumunda, Google sitelere ceza verir ve veritabanından siteleri çıkarmaya ve sitelerin sıralaması düşmeye başlar.

Web sitesinde bulunan zararlı bağlantılar yüzünden, Google web yöneticileri tarafından uyarı alabilirsiniz. Sitenin organik trafik seviyesi düşmeye başlayabilir. Bu yüzden kötü bağlantıları bulmak ve kaldırmak gerekir.

Zararlı Bağlantılar Nasıl Kaldırılır ?

Web sitenizin sıralamasını etkileyecek, trafiğini düşürecek zararlı geri bağlantılar kaldırılmalıdır. Sitenizi kötü bağlantılardan temizlemek ve yeniden Google ve diğer arama motorlarında sıralamaya girmesi için zararlı backlink temizleme işlemi gerçekleştirilir.

Web sitesi zararlı geri bağlantılardan temizlemek için;

  • Zararlı backlink gönderen web sitesi sahibi ile iletişime geçilir ve bağlantının kaldırılması istenir.
  • Web sitesinin hangi kalitesiz sayfalardan geri bağlantı geldiği kontrol edilmeli, 404 ve 410 hataları mesajlarından kurtulunmalıdır.
  • Çok fazla zararlı backlink kaldırma işlemi gerçekleştirmek zorundaysanız ya da web yöneticilerinden herhangi bir cevap alamıyorsanız, bağlantıları reddedebilirsiniz.

Böylece Google site değerlendirmesi yaparken, bu bağlantıları dikkate almamasını söylemenin en kibar yoludur.

Kötü Geri Bağlantı Türleri Hangileridir ?

Kötü geri bağlantılar, web sitesinin kalitesi düşüren, otoritesini kaybettiren bağlantılardır. Geldikleri web sitesi türüne bağlı olarak kategorilere ayrılır.

  • Linklerden gelen kötü geri bağlantılar
  • Site genelinde kötü geri bağlantılar
  • Blog yorumlarından gelen kötü geri bağlantılar
  • Dizinden gelen kötü geri bağlantıları
  • Aşırı optimize bağlantı metinlerinden gelen kötü geri bağlantılar

Bu kategorilere göre, web sitenizin kalitesini düşüren, sıralamanızı etkileyen, otoritenizi kaybettiren kötü geri bağlantı türlerini tespit ederek, kaldırma işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Kötü Backlink Temizleme Süreci Hızlandırılabilir mi ?

Web sitenizde SEO çalışmaları kötü gitmiş, geçmişte kötü geri bağlantılar satın alınmışsa, kötü backlink temizleme süreci, oldukça zahmetlidir. Ancak Link Research Tools (LRT) aracı ile, kötü backlink temizleme sürecinizi daha da hızlandırabilirsiniz.

Google arama konsolu tarafından manuel spam işlemleri aracılığıyla, kötü backlink bağlantı bildirimi olduğu belirlenmişse, bu bağlantıların, kısa sürede temizlenerek, yeni bir sayfa açılması gerekir.

Link Reserach Tools (LRT) ile;

  • Geri bağlantılarınızı yöneterek, zararlı bağlantıları bulabilirsiniz.
  • Bulunan kötü geri bağlantıların kaldırılması ya da reddedilmesi gerektiği bildirilir.
  • Olası bağlantılar bulunarak, web sitenize gelecek yeni bağlantılardan haberdar olunabilir.

Link Research Tools sayesinde 600bine kadar bağlantıyı analiz ederek, sitenizdeki zararlı geri bağlantılardan daha kolay kurtulabilirsiniz. LRT ile etki alanınızda tam şekilde denetim yapabilmek için, doğru planı bulabilirsiniz. Aynı zamanda 25 farklı bağlantı veri kaynağından gelen bağlantılar birleştirilerek, yeniden tarama işlemi gerçekleştirilir.

kötü backlink temizleme

kötü backlink temizleme süreci

Zararlı Backlink Temizleme İşlemi Başarısız Olursa Ne Yapılır ?

Zararlı backlinkleri temizlemek, sitenizde herhangi bir ilerlemeye neden olmamış ve ne yaparsanız yapın herhangi bir değişme kaydedemediğiniz durumlarda, direkt olarak Google başvuru yapmanız gerekir.

Google başvuru yaparken;

  • Dürüst açıklamalar yapmalı, net ve anlaşılır olunmalıdır.
  • Kötü geri bağlantılar konusunda, ikna edici olunmalıdır.

Google web yönetici araçlarını kullanarak, Google başvuru yapabilir ve sitenizin yeniden değerlendirilmesi için, istekte bulunabilirsiniz. Google isteğinizi değerlendirme için uygun bulduğunda, inceleme başlatır. Ancak başvuruların net ve açıklayıcı ve ayrıntılı olması, Google ikinci bir değerlendirme yapması için önemlidir.